Turul Állatorvosi Rendelő és Patika

Nyaralás kutyával

Itt a nyár, itt a vakáció. Vannak, akik külföldre mennek nyaralni, vannak akik itthon választanak egy tópartot. Vannak akik csak strandon pihenéssel töltik a szabadidőt, mások aktívan kirándulnak, bicikliznek, sportolnak, várost néznek. Bármelyik csoportba is tartozunk, komoly fejtörést okozhat, hogy mit is csináljunk kedvencünkkel. Vigyük magunkkal vagy passzoljuk le a nyaralás idejére ismerőshöz, rokonhoz vagy éppen kutyapanzióba. Ez a cikk azoknak szól, akik nem hajlandók megválni négylábú társuktól rövid időre sem, de nem is akarnak nyaralás helyett otthon maradni.

Bárhová is utazunk kedvencünkkel, azt alaposan meg kell tervezni.  De hogy is kezdjünk hozzá?

Szállás

A szállás fontos kérdés. A legtöbb vendéglátó nem enged kutyákat a szállására. Olyat kell tehát találnunk, ahová kedvencünkkel is mehetünk. Nagy segítségünkre lehet ebben az internet. A kereséshez ajánlott oldalak: http://www.utazzkutyaddal.hu/http://www.trivago.hu/ (itt a „szálláshely szolgáltatásai” menüpont alatt a „háziállat megengedett” opciót be kell pipálni)

Vízparton és erdőben

Ha strandolni szeretnénk, olyan vízpartot kell találni, ahol szabad kutyával a vízbe menni. A legtöbb strand szabályzata tiltja a kutyák fürdetését. Sok szabad strandon a helyi önkormányzat rendelkezett úgy, hogy tilos kutyát úsztatni. Ezen szabályok megszegőinek komoly bírsággal kell számolnia. De nem kell kompromisszumot kötnünk. Ma már több olyan strand van Magyarországon, ahol engedélyezik a kutyákat, sőt, még együtt is lehet velük fürdeni. Íme egy aktuális helyzetkép: http://ebovo.hu/irany-a-kutyastrand-terkeppel/

Ha inkább erdő közelbe, kirándulni indulnánk, érdemes megfontolni, hogy ma már törvény mondja ki azt, hogy tilos kutyát póráz nélkül természeti területeken, ill. vadászterületeken sétáltatni ( bármelyik erdő jó eséllyel vagy az egyik vagy a másik, ha nem mindkettő kategóriába beleesik). Vonatkozó információ:  http://www.origo.hu/tudomany/20131017-kirandulas-kutyasetaltatas-szabalyai-az-erdoben.html

Utazás

Az utazást legegyszerűbb kocsival szervezni. Figyeljünk oda arra, hogy a kutyák érzékenyek a nagy melegre. Ha hőségben utazunk, legyen bekapcsolva a légkondi. Soha ne hagyjuk álló kocsiban kutyánkat, még rövid időre sem. Álljunk meg időnként sétálni egyet, ilyenkor itassuk is meg kedvencünket.

Ha repülővel utazunk, az adott légitársaság utazási feltételeinek kell utána járni.

Külföldön

Ha külföldre utazunk, kutyánknak kell útlevél – még az Európai Unió területén belül is. Ezt mikrochip beültetést követően bármikor be tudjuk szerezni állatorvosunknál. Figyeljünk oda, hogy legyen érvényes veszettség oltás. Részletekről érdeklődjön állatorvosánál.

Minden esetben érdeklődjünk utána, hogy a célállam milyen feltételeket szab az állatok beviteléhez. Erre legjobb megoldás az adott ország nagykövetségét felhívni. Informálódni érdemes még a http://www.petpassport.hu/ oldalon, de ez inkább általános útmutatást ad, nem hivatalos információkat.

Egészségvédelem

Gondoskodjunk kutyánk egészségvédelméről. Mindig legyen hatékony kullancs és bolha elleni védelem alatt. Ha vízpartra vagy mediterrán országba utazunk, válasszunk olyan készítményt, ami hatékonyan tartja távol a szúnyogokat.  Utazás előtt és után érdemes széles spektrumú féreghajtót alkalmazni. Ha erdő közelébe utazunk, megfontolandó a Lyme-kór elleni védőoltás beadatása is.

Kérdezze bátran állatorvosát, sokkal jobb befektetés megelőzni a bajt, mint aztán a kialakult betegséget kezelni.