Turul Állatorvosi Rendelő és Patika

Ivarzás és ivartalanítás: Szükséges a kutyámat ivartalanítani?

dr kópé vakkantásaiApró fekete orrom érzi a tavasz közeledtének illatát. Néhány héttel ezelőtt kitárgyaltam, milyen őrült szokásokat vesznek fel a macskarémek a tüzelési időszakbanutcára került kölyök kutyák. A hosszabb és melegebb napok érkezésével a kutyák tüzelési időszakáról és ivartalanításáról is szót, vagyis írást kell ejteni.

Meglátásom szerint minden felelősségteljes gazdinak át kell gondolnia az ivartalanítás kérdését. Számtalan ebbarátom túlesett rajta, tehát jól ismerem az ivartalanítás minden előnyét és hátrányát. Amióta jobban belemélyedtem az állatorvoslás rejtelmeibe, azóta azt is tudom, hogy kevesebb betegséget tudnak elkapni. Ez nagyon megnyugtató számukra és mindennél jobban szeretett gazdáik számára is.

Az ivartalanítás előtt:

Az ivartalanítás előtt évente kétszer, a tüzelési időszakokban, nagyon nyugtalanul és frusztráltan viselkedtek ebbarátaim. A szokásos férfias dolgok helyett, kizárólag a kozmetikánkban csinosodott szukákkal foglalkoztak. A legjobb barátok gyakran megkergették egymást, összeverekedtek. Az otthonülők otthonülője is megszökött Mission: Impossible módon. De a legrosszabb az állandó vágyódásuk volt és nem az apportírozásra gondolok, szinte aludni sem tudtak.

A gazdiknak nem kell aggódniuk a műtét miatt,
mivel állatorvosi rendelőnkben a kutya ivartalanítás  rutinbeavatkozásnak számít.

Az ivartalanítás után:

Beszámolóik alapján már másnap alig éreztek fájdalmat, csak a nyakukra rögzített nagy parabola zavarta őket. A Rai Uno-t is tudták fogni, mire lekerült a gallérjuk, mindenki ciao-val köszöntött. Most már újra fiús dolgokat csinálunk, nyugodtak, állandóan játékra készen állnak. További előny, hogy a házat is sokkal jobban őrzik, gazdáik legnagyobb megelégedésére. Ugyanolyan férfiak mint az ivartalanítás előtt, csak a hormonok nem befolyásolják a viselkedésüket – szerencsére.

Az ivartalanítás előnye:
  • utcára került kölyök kutyáka kutyák úgymond nem nőnek fel, játékos és kedves kölykök maradnak jó értelemben véve,
  • tüzelési időszakban nem változik meg a kutya viselkedése: nem fog elszökni, agresszívvá válni, mindent sokkal intenzívebben lepisilni,
  • megelőzhetünk több veszélyes betegséget: kanoknál a hererákot, a prosztata gyulladásos és daganatos megbetegedéseit; szukáknál a gennyes méhgyulladást, a petefészek daganatot, méhdaganatokat, hüvelyelőesést, állvemhességet, emlődaganatot stb.
  • a nem várt almok biztosan nem születnek meg.

A saját példámból kiindulva tudom, hogy nagyon sok kutya születik olyankor és olyan helyre, amikor és ahol felesleges.
A nem várt kölykök általában az utcán találják magukat.

Az ivartalanítás hátránya:
  • az ivartalanítást követően a kutyák hízékonyabbá válnak. A kutyatartóknak jobban oda kell figyelni a táplálkozásra és a testmozgásra!

Veresegyházán állatorvosi rendelőnkben szakszerű, a lehető legkíméletesebb módon történő műtéti beavatkozással, gyorsan előzhetjük meg a kellemetlenségeket és egészségügyi problémák kialakulását. Hívja rendelőnket vagy orvosainkat időpontért!

Ivartalaníttassa kedvencét még a tüzelési szezon előtt!
Ha kérdése van, szívesen segítünk!

dr kópé vakkantásai


* A kutya testsúlyától függ ivartalanítási áraink mértéke. Minden esetben érdeklődjön állatorvosainknál a pontos összegről.