Turul Állatorvosi Rendelő és Patika

Ismeretterjesztő a kullancsokról

A telet követő tavaszi időjárás megjelenésével együtt előkerülnek a kullancsok is. Ezek a vérszívók nemcsak az embereken, hanem négylábú kedvenceinken is élősködnek: vért szívnak és ezzel együtt veszélyes betegségeket terjesztenek. A továbbiakban szó lesz a kullancsok morfológiájáról, életmódjáról, az általuk terjesztett betegségekről, szakszerű eltávolításáról és a kullancsok elleni védekezésről.

A kullancsok testfelépítése, megjelenése

Hazánkban a legjelentősebb kullancsfajok a következők: Ixodes ricinus, Dermacentor reticulatus, Dermacentor marginatus és Haemaphysalis punctata.

A kifejlett alakok 2-6 mm hosszúak, a vérszívást követően a nőstények az 1-3 cm-es nagyságot is elérhetik. Testük nem szelvényezett, zsákszerű, változatos színű és rajzolatú. A kullancsoknál megfigyelhető az ivari kétalakúság: a hímeknél a teljes háti felületet, nőstényeknél csak az elülső 1/3-1/5 részt merev pajzs borítja. Ebből az következik, hogy a hímek egyszerre kevés táplálékot képesek felvenni, ezzel ellentétben a nőstények magukat akár százszorosára is fel tudják szívni. A capitulumnak nevezett feji részt egy alapi rész, egy tapogató és egy szájszerv alkotja. A capitulum mögötti testrészen helyeződik négy pár láb, az első pár utolsó ízein található a kullancsok fő érzékszerve, az ún. Haller-féle szerv, amelynek segítségével a kullancsok érzékelik a hőmérsékletet és az élőlények által kibocsájtott kémiai anyagokat (pl. szén-dioxid, ammónia, vajsav)

kullancs

A kullancsok életmódja

Az ivarérett kullancsok petéket raknak, ezekből fejlődnek ki a lárvák, amelyek tojásdad alakúak és 3 pár lábuk van, majd a nimfák, amelyek a kifejlett alakhoz hasonló megjelenésűek, csak kisebbek.

Hazánkban tavasztól ősz végéig, sőt enyhe idő esetén, télen is kell számítanunk a kullancsok jelenlétére, nem csak az erdőkben, hanem városi parkokban, fás, bozótos területeken és a saját kertünkben is. A kullancsok a bozótban és a fűben élnek, onnan másznak fel a gazdaállat testére. Nem tudnak ugrani, nem esnek le a fáról a fejünkre.

Mire a kullancs befúrja magát a bőrbe és elkezdi a vérszívást, 5-6 óra eltelik. A kullancs támadása kezdetén nem tud kórokozókat juttatni a gazdaszervezetbe, ezért is fontos a minél előbbi eltávolítás. Kb. 10 napig tartózkodik egy kullancs áldozatán, eddig tart az, hogy teljesen teleszívja magát vérrel. Ezt követően esik le és rakja le petéit.

A kullancsok által terjesztett betegségek

A kullancsok számos kórokozót terjesztenek: vírusokat, baktériumokat, egysejtű élősködőket, gombákat és fonalférgeket. A házi kedvenceink legfontosabb kullancs által terjesztett betegségei a következők: babesiosis, Lyme-kór, macskák és kutyák fertőző vérszegénysége.

A babesiosis kórokozója hazánkban a Babesia canis, mely kutyák számára jelent veszélyt. (A babesiosis kutyán kívül előfordul lóban és szarvasmarhában is.) Ez az egysejtű parazita négylábú kedvencünk vörösvérsejtjeibe fúródva szaporodik, majd azok szétesését (hemolízist) okozza. A betegség heveny lefolyású, tünetei a következők:

 • láz,
 • bágyadtság, levertség, étvágytalanság,
 • sárgaság (megfigyelhető a kötőhártyán és a szájnyálkahártyán),
 • sötétbarna vagy vörös vizelet,
 • hasmenés,
 • idegrendszeri tünetek: ingadozó járás, végtaggyengeség, bénulás.

A babesiosis az esetek túlnyomó többségében eredményesen gyógykezelhető, amennyiben időben észrevesszük a tüneteket és a kutya minél hamarabb megkapja a megfelelő gyógyszeres ellátást. Ez a betegség a kullancsok távoltartásával előzhető meg.

A Lyme kór kórokozói a Borrelia nembe tartozó baktériumok (B. burgdorferi, B. afzelii, B. garinii). Legfőképpen a kutyák, a lovak és az ember fogékony, emellett meg tudnak telepedni macskában és szarvasmarhában is, azonban ezeket a fajokat legtöbbször nem betegítik meg, az állatok ilyenkor tünetmentesen hordozzák a kórokozókat. A betegség idült lefolyású, legkorábban 1-4 hét lappangás után jelennek meg a következő tünetek:

 • láz, levertség, étvágytalanság,
 • vándorló bőrpír (főként emberre jellemző),
 • visszatérő, más végtagon jelentkező sántaság, duzzadt, fájdalmas ízületek,
 • szemgyulladás,
 • vese-, szív- és érrendszeri problémák.

A kórokozó kimutatása gyakran nehézkes, a diagnózist heteken át tartó antibiotikum-kezelés követi, a gyógyulás pedig nem 100%-os, gyakran visszafordíthatatlan ízületi károsodások maradnak vissza. A megelőzés eszközei: a betegség ellen létezik védőoltás, emellett kiemelkedő fontosságú a kullancsok távoltartása.

A macskák és kutyák fertőző vérszegénységének kórokozója a Mycoplasma felis és canis. Ezek a baktériumok ízeltlábúak segítségével terjednek, ezen kívül átjuthatnak marakodással és méhen belül is. A kórokozók a vörösvérsejtek felületére tapadnak, ott szaporodnak, majd a vörösvérsejtek szétesését okozzák. A betegség tünetei a következők:

 • láz, levertség, étvágytalanság,
 • szapora légzés és szívverés,
 • sárgaság,
 • vérszegénység.

A betegség megállapítása laboratóriumi vizsgálatokkal történik, a gyógykezelés pedig a Lyme kórhoz hasonlóan egy hosszas antibiotikum-kúra. Ez a betegség ugyancsak a kullancsok távoltartásával előzhető meg, vakcina nem létezik ellene.

A kullancsok szakszerű eltávolításának legfontosabb szempontjai
 • A kullancsot a lehető leggyorsabban el kell távolítani mind az emberből, mind az állatból, ugyanis a gazdán töltött idővel együtt nő a fertőzések átadásának veszélye.
 • A kullancs eltávolításához nem szükséges orvos vagy állatorvos. Ezt mindenki megteheti speciálisan kialakított eltávolító csipesz vagy kanál segítségével, de egy szemöldökcsipesz is megfelelő lehet.
 • Nagyméretű, megszívódott kullancs három ujjal körülfogva is eltávolítható. A kullancsot a bőrhöz a lehető legközelebb kell megfogni, majd óvatosan, állandó erővel, egy határozott mozdulattal ki kell húzni.
 • Nem szabad a kullancs potrohát összenyomni, a kullancsot vagy környékét melegíteni, olajjal, krémmel vagy más vegyszerrel bekenni. Ezekkel a módszerekkel a kullancs pusztulása előtt kórokozókat öklendezhet áldozatába, így fertőződést okozhat.
 • Ha túl hirtelen rántjuk vagy csavarjuk a kullancsot, a feje beleszakadhat. Ilyenkor nem kell kétségbe esni, egy-két héten belül magától kilökődik a szervezetből.
 • A sebet és az eltávolító eszközt le kell fertőtleníteni, majd alaposan kezet kell mosni.
A kullancsok elleni védekezés

A kullancsok elleni védekezés legfontosabb eszköze a távoltartás. Ezt több módon is megvalósíthatjuk: különféle cseppek, nyakörvek, spray-k és tabletta segítségével. Az adott kutya vagy macska számára legmegfelelőbb készítmény kiválasztásában szakképzett patikusaink állnak a gazdik rendelkezésére.

Ezen kívül kedvenceinket minden séta után át kell vizsgálni, és amennyiben kullancsot találunk, azt el kell távolítani.

Végül, kertünk rendben tartásával távol tarthatók a kullancsok, ugyanis a szépen megnyírt pázsitot – ahol nincs árnyék – elkerülik, mert nem bírják a hőséget és a tűző napot.

FONTOS! A kullancsok a vegyszereknek legjobban ellenálló ízeltlábúak. Ne használjunk kullancsok irtására rovarölő szereket, mivel előbb pusztítjuk el vele a számunkra hasznos rovarvilágot és csak utolsóként a kullancsokat.