Turul Állatorvosi Rendelő és Patika

Hogyan lett a farkasból kutya?

Mindenki ismeri a történetet, hogy a farkasok megszelídítését követően született meg az ember legjobb barátja. Azonban sokak számára ismeretlen, hogyan is történt ez a hosszú folyamat.

A kutya őse a farkas.

A kutya őse a farkas.

Többen úgy gondolják, hogy 10.000 évvel ezelőtt a nomád életmód felhagyását követően, a földműveléses gazdálkodás és az állattartás kialakulását követően jelentek meg az első ebek őseink mellett. Az új genetikai kutatások szerint már 19.000 évvel ezelőtt sikerült megszelídíteni a farkast Európa egyes részein.

Az őskori, ókori, és modern kori szürke farkasok, prérifarkasok, kínai és egyéb kutyafajták genetikai vizsgálaton alapuló törzsfejlődési eredmények alapján 18.800 évvel ezelőtt jelent meg a kutya, mint faj. A távoli időkbe visszanyúló eredet ellenére öt kutyafajtából négy néhány évszázada alakult ki. A  legrégebbi mai kutyákhoz hasonlító maradványokat Oroszországban találták, amelyek megközelítőleg 15.000 évvel ezelőtt élhettek. A legidősebb farkas pedig 36.000 éves lenne és Európa területén vadászna.

A farkas egyik legközelebbi rokona a Német juhászkutya.

A farkas egyik legközelebbi rokona a Német juhászkutya.

Elgondolkodtató kérdés, hogyan sikerült az embernek megszelídíteni egy vérengző csúcsragadozót. A tudósok szerint a farkasok választották minket, kizárólag komfortból. Természetesen nem arról van szó, hogy lehetséges élelemként tekintettek az emberre. A rendszeresen sikeres vadászatnak, szorgalmas gyűjtögetésnek köszönhetően gyakran az ember számára ehetetlen állati tetemek a farkasok vadászat nélküli lakmározását segítette elő. Kezdetben a zord körülményekben kihasznált kényelem, majd a barátsággá alakult kapcsolat tette családtaggá, a farkasból lett kutyát.

A kutya az ember legjobb barátja.

A kutya az ember legjobb barátja.

Képek: PX